September brev Hemma på Äventyret

September brev 

Hej alla vårdnadshavare nu är det dags för första månadsbrevet från oss på Äventyret hemma. Det kommer se ut så att ni kommer få tre olika brev denna månaden där det inte står exakt vad just ert barn har varit med om. Detta eftersom vi just nu inte har några tydliga avdelningar. Samtala gärna med era barn och tittar på bilderna för att få reda på vilket brev som passar ert barn. I nästa månadsbrev kommer det stå vilken avdelning som skrivit vad och avdelningens namn. 

Dessa veckor har vi tillsammans med barnen jobbat mycket med trygghet i vår verksamhet och med oss pedagoger. Detta har vi gjort genom att vi pedagoger ger tydliga introduktion av våra gemensamma regler på äventyret, visar våra lokaler, finns där när något barn behöver hjälp, och är närvarande under leken. Att barnen känner trygghet till oss pedagoger och den nya miljön är viktigt för framtida lärande. 

 

Normer och värden

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande ( ss 13 Läroplan för förskola 2018)

 

Vi har också tillsamman med barnen dessa veckor lekt en lek där en boll passats mellan olika barn. När ett barn får bollen ska man säga sitt namn och sedan visa sin favoritfärg. Barnen har sedan fått rita med sin favoritfärg på ett gemensamt papper, och i och med det fått uttrycka sin favoritfärg och en sak om sig själv. Detta byggde vi sedan vidare på genom att barnen skulle få berätta om vad de tycker om att leka med inomhus. Vi hade då tagit fram massa konkret material i form av olika saker man kan leka med inomhus. Vi hoppas att detta får den önskade effekten att bygga barnens självkänsla och öppenhet gentemot varandra. Att vi är alla olika, vi gillar olika saker och det är en tillgång. 

 

Vi har även samarbetat med Äventyrets Violen. Där vi har lekt lekarna, tärnings gympa, hejaklack och hundarna och kopplet, för att bygga solidariteten och gemenskapen hos alla Äventyrs Barn. Vilket vi hoppas få den önskade effekten att barnen lär känna varandra och oss pedagoger på ett lekfullt sätt. Eftersom vi alla är Äventyrsbarn. 

 

Slutligen har vi även börjat jobba en del med kroppen och privata delar (integritet). Att det finns vissa delar som är privata och att vi behöver respektera varandra. Detta arbeta ska fortsättas framtida veckor. Mer information kommer. 

 

Språk och kommunikation 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld, ( ss 13 Läroplan för förskola 2018)

 

Dessa veckor har vi arbetat mycket med att öka barnens ordförråd i form av substantiv och verb. I leken med bollen har vi tillsammans med barnen gått igenom många nya ord för barnen. Det kan vara exempelvis substantiv sax och verb klippa. Vi har även pratat mycket om färger både verbalt och med tecken. Vi hoppas att detta får den önskade effekten att barnen utvecklar sin förmåga att använda nya begrepp som används vid lek och de olika färgerna. Vi hoppas även att barnen ser ett samband mellan gul, blå, grön etc och att de har kan kategoriseras som färger. 

 

Vi har även jobbat mycket med tecken i den spontana undervisningen tillsammans med barnen. Detta eftersom att använda både hörseln och synen skapar fler möjligheter för barnen att lära sig nya ord och kan vara ett bra sätt att kunna kommunicera i barngruppen. De tecken som vi jobbar med nu är ;(målområde normer och värden samt språk och kommunikation)

Stopp, Tack, Hjälpa, Städa, Vänta

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.